A MEASZ szolidaritását fejezi ki Vajnai Attillával!

nyomtatás

A MEASZ elnöksége kifejezi szolidaritását az antifasiszta Vajnai Attila mellett. Nem tűrhetjük, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által megvalósítani kívánt Horthy-korszak visszatérjen, amikor az antifasisztát éri a rendőri brutalitás, s nem a Hitler szellemében föllépőket.

Felszólítjuk Pintér Sándor belügyminisztert,
az ügyet pártatlanul vizsgálja meg és vonja le a következtetéseket!

A MEASZ elnöksége nevében,
Hanti Vilmos elnök
Belgrád, 2017. 09. 10.

- - -

Leteperték, majd bilincsbe verték Vajnai Attilát

Érthetetlen és egészen elképesztő! – fogalmazott órákkal későbbi is érzékelhető felindultsággal Vajnai Attila, az Európai Baloldal-Munkáspárt 2006 elnöke, akit két rendőr tepert földre és bilincselt meg 2017. szeptember 10-én, vasárnap reggel Budapesten, a Klauzál téri csarnoknál.

Mint azt a pártelnök felidézte, reggel a csarnokban vásárolt, s az egyik ószeres portékái között észrevett egy lemezborítót, amelyen a horogkeresztes egyenruhát viselő Adolf Hitler volt látható. – Az ószeres nem volt hajlandó eltüntetni az önkényuralmi jelképet is tartalmazó fotót, ezért bejelentést tettem a rendőrségen, hiszen ez törvénytelen, ráadásul a Klauzál téren, az egykori zsidó gettó közepén különösen felháborító náci ereklyéket árulni – mondta Vajnai. Hamar visszahívták a rendőrségtől, de csak arról tájékoztatták: nem látják szükségesnek, hogy intézkedjenek. Erre a politikus bejelentette, hogy akkor spontán demonstrációt tart.

– Hazamenetem egy festékes palackért, majd visszasétáltam a piachoz, ahol a bejárat elé elkezdtem a járdára fújni a stop nacism feliratot. Az első három betűvel voltam kész, amikor megjelent két rendőr – idézte fel a délelőtti eseményeket Vajnai Attila. – A rendőrök kérésére azonnal abbahagytam a festést, és közöltem, megmutatom, hol található a Hitlert meg a horogkeresztet ábrázoló fotó. Hátat fordítottam, és elindultam be a csarnokba, de alig léptem párat, máris letepertek a rendőrök.

Vajnai kérdésünkre közölte: nem igazoltatták, nem hangzott el semmilyen kérés, felszólítás, a rendőrök bármiféle előzmény nélkül vitték a földre. A lapunkhoz eljuttatott felvétel szerint Vajnai szakadt pólóban fekszik a földön, kezeit hátracsavarták, és épp megbilincselik. A nyugodtan, mozdulatlanul fekvő férfi többször is elismétli: „Rosszul vagyok, eltörte a bordámat” Kérem, engedjen el, nem kapok rendesen levegőt.” Csak jóval később, akkor vették le róla a bilincset, amikor az időközben riasztott mentőautó megérkezett. Kórházba szállították, ahol kiderült, bordája nem tört, de kisebb sérüléseket, horzsolásokat szerzett. Vajnai kérdésünkre elmondta: A kórházban őrizték a rendőrök, de már ott közölték vele, hogy az ellátása után szabadon távozhat, nem indul eljárás ellene. A pártelnök közölte: túlzott és jogtalan rendőri erőszak, személyi szabadság korlátozása, valamint jóhíre és emberi méltóságának megsértése miatt már panasz tett, és feljelentést is tesz.

A történtek miatt megkerestük a rendőrséget. A BRFK azt közölte: a bejelentő - tehát Vajnai Attila - már a telefonban "kioktatta és fenyegette" az ügyében eljáró rendőrt, majd közölte, hogy ha nem intézkednek tíz percen belül, akkor összefesti a járdát. A helyszínre érő rendőrök a járdára festő férfit felszólították, hogy igazolja magát. A BRFK szerint a férfi nem tett eleget ennek, és az intézkedés alól magát kivonva a vásárcsarnokba távozott. "A járőrök a férfit ismételten felszólították a személyazonosságának igazolására, amelynek nem tett eleget, ezért a járőrök megpróbálták feltartóztatni, de a férfi ellenszegült, ezért a rendőrök vele szemben testi kényszert alkalmaztak és megbilincselték." - írta a rendőrség, amely szerint a férfi nem sérült meg. A BRFK közölte azt is: a helyszínen megállapították, hogy a bejelentett portré valójában egy Hitlert ábrázoló hanglemez, "amelynek árusítása bűncselekményt nem valósít meg.”
B. A.

(Forrás: Népszava | 2017. szeptember 10.)


2017. szeptember 11.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR

emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. március 17