Ságvári Endre: Ki a németekkel! Halál a hazaárulókra!

nyomtatás

73 esztendeje vesztette életét Ságvári Endre.
Egy 1944-es cikkével emlékezünk reá...

   
Ságvári Endre: Ki a németekkel! Halál a hazaárulókra!

Az öt éve tartó háború és a tizenegy éves Hitler-zsarnokság vége felé közeledik.

Az invázió sikerült. Cherbourg, Róma, Vitebszk, Minszk, Vilna elesett. A német rablóknak hetek alatt 36 tábornoka és több mint 500 000 katonája esett fogságba, vagy pusztult el. Nyugatról, délről feltartóztathatatlanul törnek Németország felé a szövetségesek. Keleten már csak 30 km-re állnak a német határtól. Fehéroroszországban a német hadsereget a háború eddigi legnagyobb katasztrófája érte: A vörös hadsereg igazi „villámháború”-val 2 hét alatt 300 km-t tört előre és elsöpörte a közel egymilliós német hadsereget.

A hitleri hadsereg felbomlása megkezdődött. Ez a hadsereg nem tudja többé feltartóztatni a szövetségeseket, legfeljebb újabb százezrek pusztulása árán napokkal meghosszabbíthatja a náci zsarnokság nyomorult létét.

A végső döntés órája közeleg nemzetünk számára is. Bármelyik nap megindulhat a Szovjet támadása a Kárpátokon át. Létünk, egész jövőnk attól függ, hogy mint barát vagy mint ellenség kerülünk-e szembe a vörös hadsereggel. Azzal a vörös hadsereggel, mely a vele szembenálló haderőt a Kárpátoknál épp oly gyorsasággal fogja széjjelzúzni, mint a németek fehéroroszországi frontját. Ha ez a támadás megindul, a vörös hadsereg néhány hét alatt Budapesten lehet. Ezt már a németek és magyar bérenceik is tudják.

Ezért a fejvesztett pánik és puccs-kísérletek hazai fasisztáink soraiban.

Érzik a vesztüket, azért akarják gyilkolni egymást. De egyben egyetértenek:
készek honvédeink százezreit, egész népünket ágyútölteléknek a vörös hadsereg elé dobni. Készek egész országunkat hadszíntérré tenni, hogy fedezzék a németek visszavonulását, hogy Hitler zsarnokságát és a maguk terroruralmát néhány héttel még meghosszabbíthassák.
A fasiszta hazaárulóknak ezt a tervét, országunk szörnyű pusztulását meg kell akadályoznunk. Csatlakoznunk kell a szövetségesek és a vörös hadsereg felszabadító harcához. El kell pusztítanunk a német bérencek bandáját, ki kell kergetnünk a német megszállókat.

A MAGYAR FRONT: A Békepárt, a Független Kisgazdapárt, a Kettőskereszt Szövetség (Legitimisták) és a Szociáldemokrata Párt csatasorba szólít minden magyart, aki kész küzdeni a náci zsarnokság ellen, bárhol is volt, bármit is tett eddig. Ma még mindenki szövetségesünk lehet, aki fegyvert ragad és harcba száll a német elnyomóval.

Munkások! Népünk jövője kezünkben van. Maroknyi német van csak hazánkban, vert seregüknek nincs tartaléka. Egyetlen hatalmas erőfeszítéssel kiűzhetjük a német rabtartókat, pokolra küldhetjük bérenceiket.

Csak az egységes nemzet szabadságharca mentheti meg hazánkat a pusztulástól. Csak a munkásság áldozatkész küzdelme biztosíthatja a magyar nép igazi uralmát országunkban.

Ságvári Endre

1944. július 15.

Megjelent a Béke és Szabadság című lapban

2017. augusztus 2.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR

emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. február 24