Gyásznap a XIX. kerületben

nyomtatás

A MEASZ kezdeményezésére Kispest önkormányzata az 1944-ben a halálba elhurcolt 3 ezer, főleg zsidó emlékére június 30-át kerületi gyásznappá nyilvánította. Már lassan egy évtizede a MEASZ és a helyi cigány egyesület példás összefogással megemlékezik a zsidó temetőben, majd a főplébánián emlékező szentmisét mondatnak.2017-ben kicsit más lesz az "íze" a már hagyománnyá vált megemlékezéseknek. Az idén a főplébánia melletti Templom térre került a kormány támogatásával az az égbe meredő sínpár, amely a 6-8 százezer, Magyarországról szovjet kényszermunkára elhurcoltnak állít emléket. Hogy Kispestről kiket vittek el? Néhányan lehettek, létszám adatokat jelenleg nem ismerünk. Ugyanakkor így a Templom teret jelentősen meghatározó emlékmű a jelenlegi kormány által számtalan esetben elkövetett történelemhamisítás része. Egy hatalmas szellemi és esztétikai torzó.

Ha már a térre került a sajátos emlékmű, kellett volna szólni a II. világháborúban Kispestről elhurcolt 3 ezer emberről is, ami létszámában is hatalmas tömeget jelent. De azért is, mert akkora emberpuszítás sem addig, sem azóta nem volt szerencsére Kispesten. De nem szabadna elfelejteni azt sem, hogy Magyarország támadta meg Hitler oldalán a Szovjetuniót, s a Vörös Hadsereg önvédelemből került Magyarországra, mert szembe szállt a nácikkal, a horthysta magyar csapatokkal. Magyarország vesztes ország lett. Még örülhetünk, hogy több honfitársunkat nem vitték el munkatáborba - akár azért, mert tartottak attól, a magyarok újra betörhetnek szuverén országukba.

Aki a sínpár melletti tábla szövegét olvassa, azt az emlékmű állítói történelmi összefüggéseiben félretájékoztatják. József Attila szavaival: "az igazat mondd, ne csak a valódit.." Ha már így alakult, nem az emlékmű felszámolását kezdeményezem. Az hadd legyen az orbán kormány mementója. De szükséges lenne még egy tábla elhelyezése, akár a sínpár másik oldalán. Olyan tábla kell, amely az okokat is elmondja Kispest polgárainak, nem csak az okozatot. Miért is vitték el munkaszolgálatra az embereket , s méltón megemlékezik a korábban a nácik kérését oly precízen, gyorsan teljesítő magyarok által 3 ezer elhurcolt kispesti honfitársról is.

(Szöveg+fotók:
Hanti Vilmos,
a MEASZ és a FIR elnöke)

2017. június 21.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR

emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. február 24