Hanti Vilmos: A fasizmus nem tör át, de gyökerestől kiírtjuk azt!

nyomtatás

Hanti Vilmosnak, a FIR és MEASZ elnökének beszéde a német Nácizmus Üldözötteinek Szövetsége – Antifasiszták Szövetsége fennállásának 70. évfordulós ünnepségén:


 
Tisztelt ünneplő közönség!
Kedves Német Antifasiszta Barátaim!

Egy kedves izraeli ismerősömmel beszélgettem a múlt héten, Budapesten, milyen nyári utazási programja lesz neki ebben az évben. 94 éves édesanyja Auschwitzot megjárt túlélő, akinek egész életében nem gyógyultak be egykori szenvedésinek emlékei. Magam is tapasztaltam Tel Avivban, hogy minden este egy kis bőröndöt tesz az ágya mellé, ha ismét mennie kell, közelében legyenek azok a dolgok, amelyeket magával kell vinnie. Lánya elmondta, hogy anyja nem tudja feledni, mit tettek vele a náci németek. Anyja az elszenvedett kínok hatására azt kérte lányától, ameddig ő él Németországba ne tegye be a lábát, ne utazzon oda.  
 
Mindnyájan tudjuk, ez így nem igazságos, de a szenvedések poklát átélő 94 éves anyukát megértjük. Minekünk, akiknek megadatott, hogy érzelmileg higgadtabban tudjuk szemlélni a világot, tudjuk, a német emberek között is sok volt, aki a nácizmustól pusztult el, akik a nácizmus idején szenvedtek, és sokan voltak antifasiszta politikai és fegyveres ellenállók.  
 
Ezért is nagyszerű, hogy már 70 éve létezik szervezetetek, a Nácizmus Üldözötteinek Szövetsége – Antifasiszták Szövetsége (VVN-BdA), amely ország-világ előtt komoly tevékenységgel, komoly eredményekkel, igazán hatásosan demonstrálja, az egykori náci Németország vezetői, intézményrendszere és a német polgárok nagy része közé nem lehet egyenlőségjelet tenni. Nem lehet összemosni a náci vezetést, a hatásuk alá került tömegeket mindazokkal, akik ugyancsak elszenvedői és szembeszegülői voltak a rendszernek, azokkal, akik a humánumot képviselték, azokkal, akik Németország humanista lelkiismeretei voltak és azok napjainkban is. És nem lehet összemosni a gyerekek és apáik - nagyapáik felelősségét sem. Mára már olyan generáció növekedett föl Németországban, akik elsöprő többségben tanultak a múltból és antifasiszta módon gondolkodnak.
 
Nagy öröm számomra, hogy köztetek lehetek ezen a nevezetes születésnapi évfordulón Frankfurt am Main-ban, abban a városban ahol 7 évtizeddel ezelőtt a II. világháború poklát, a náci diktatúrát és az üldöztetéseket túlélt antifasisztákként megalakítottátok szervezeteteket. Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége elnökeként szeretném átadni a nemzetközi és a magyar szervezet üdvözletét. Mély tisztelettel köszöntelek benneteket német antifasiszta barátaim és mindazokat, akik itt részt vesznek a mai jubileumi ünnepségen.
 
A nácizmus és fasizmus ellen életük feláldozásával is küzdő apáink és anyáink emléke, valamint a történelmi tapasztalataink nem hagyhatnak bennünket érzéketlenül, és arra kell, hogy sarkaljon bennünket, hogy napjainkban is ellenálljunk és folytassuk a harcot a szélsőjobboldali, neofasiszta csoportokkal, nézetekkel szemben. Az Önök szervezete ebben a harcban különösen aktív szerepet játszott eddig is, állhatatosan küzdött és küzd ma is a szélsőséges jelenségek és megnyilvánulások ellen. Kívánok Önöknek és szervezetüknek további sok sikert antifasiszta harcukhoz. Antifasiszta ellenállóink hitéhez hűen valljuk: a fasizmus nem tör át, de gyökerestől kiírtjuk azt.

(Frankfurt am Main, 2017. március 31.)
 

2017. június 12.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR

emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. február 24