FIR-nyilatkozat Guernicáról

nyomtatás

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) – Antifasiszták Szövetsége és az Európa több mint 25 országában és Izraelben működő tagszervezetei emlékeznek a német „Condor légió” által 1937. április 26-án a baszk Guernica város ellen elkövetett bombatámadásra.


A védtelen város elleni támadás a „civilizáció megsértése” volt a történelemben.
Egy külföldi hatalom által egy legális kormány elleni támadás volt és csupán a civil lakosság ellen irányult. A támadás a „baszkok szent városa”, szabad demokratikus tradícióik és öntudatos kultúrájuk szimbólumának megsemmisítését jelentette.
A pusztítás eredménye: a baszk kormány szerint az épületek 80 százaléka megsemmisült, a mintegy 6000 fős lakosságból 1654 haltak meg és 889 volt a sebesültek száma. A náci légierő és Hermann Göring számára Guernica megsemmisítése a „Luftwaffe teljes sikere” volt. Spanyolország ennél fogva egyfajta próbaterep volt a tervezett II. világháborúhoz.
 
Picasso „Guernica” című festménye, amelyet az 1937-es párizsi világkiállításra festett, halhatatlanná tette a bűntettet, a horrort, a háborús pusztítás arcát.  Ez az áldozatok képileg megformált vádja. A „Guernica” a háború és a pusztító erők elutasításának szimbóluma. Mind a mai napig nagy a hiány a történelmi és politikai újjáépítésben. A Franco rezsim vége óta politikusok és antifasiszták hiába követelték, hogy a Picasso képet adják át a városnak, mint a szenvedés és jóvátétel elismeréseként. Húsz évvel ezelőtt Roman Herzog volt német elnök bocsánatkérő és engesztelő levelet írt Guernica áldozataihoz és azok leszármazottaihoz. Mindazonáltal ez a gesztus megmaradt. Ez azonban több volt annál, minthogy az összes spanyol kormány továbbra is küzd a baszk várossal.   
 
Az elutasítás, amelyet a poszt-francoista Mariano Rajoy (PP) miniszterelnök mutat, azt jelzi, hogy a spanyol társadalom csak dolgozgatott a Franco diktatúrájának lebontásában. A rezsim elismerései éppúgy napirenden lévő részek, mint az a tény, hogy az igazságszolgáltatás igazságtalan ítéletei folytatódnak. Ez magában foglalja a „tiszteletre méltó megemlékezést” és a nyugdíjat, amit Németország juttatott a „Condor légió” és Franco „Kék hadosztálya” tagjainak, akik a Szovjetunió ellen a fasiszta csapatok oldalán harcoltak.    80 évvel Guernica bombázása után ezt a cselekedetet és a német „Condor légió” felelősségét gyakran elfelejtik.

A FIR és tagszervezetei – nem csak Spanyolországban – azon dolgoznak, hogy biztosítsák, hogy ezek az események állandó helyet foglaljanak el az emberek kollektív emlékezetében. Ezeknek állandó figyelmeztető szimbólumoknak kell lenniük a nemzetközi jog megsértéseivel szemben. 
( Bővebb info Guernicáról itt:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Guernica_bomb%C3%A1z%C3%A1sa )
 

2017. június 11.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR

emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. február 24