FIR-nyilatkozat a lidicei mészárlás 75. évfordulójára történő emlékezés alkalmából

nyomtatás

Lidice mindig emlék marad!
75 évvel ezelőtt pusztította el a falut a Wehrmacht és az SS




Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) – Antifasiszták Szövetsége emlékezik a német megszálló csapatoknak a cseh polgári lakosság elleni bűncselekménye 75. évfordulójára.

75 évvel ezelőtt, 1942. június 10-én a Csehszlovákiában lévő német csapatok a Prágától mintegy 20 kilométerre, északnyugatra fekvő Lidice 500 fős falu teljes férfi lakosságát meggyilkolták, a nőket koncentrációs táborokba deportálták és a legtöbb gyereket pedig a Chelmo koncentrációs táborban ölték meg. Két héttel később a német egységek több mint harminc férfit a Prágától mintegy 100 kilométerre, keletre fekvő Lezakyban öltek meg.

A fasiszta megszállók e mészárlás okaként Reinhard Heydrich, a zsidó kérdés „végső megoldásának” tervező biztosa, az akkori Cseh- és Morvaország legmagasabb náci tisztviselője elleni sikeres bombatámadást nevezték. 

1942. május végén valóban sikerült egy Nagy-Britanniában kiképzett kis csehszlovák ellenálló csoportnak Prágában a csehszlovák lakosság elleni számtalan bűncselekményért felelős személyt megölni. Bosszúból és megfélemlítésből Lidice falut elpusztították és férfiakat lőttek le Lezarkyban. Ez a terror sem tudta az illegális ellenállást elnyomni Csehszlovákiában. A csehszlovák antifasiszták hozzájárultak hazájuk fasizmus alóli felszabadításához. 

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) ezen a napon emlékezik a fasizmus ellen harcoló nőkre és férfiakra, akik a terror és üldöztetés ellenére megőrizték bátorságukat és harci szellemüket. Emlékezünk egyúttal az antifasiszták világszerte meglévő széleskörű szolidaritására, ami hozzájárult ahhoz, hogy Lidice soha sem felejtődhetett el.

Üdvözöljük, hogy a cseh kormány ezt az emléknapot méltó módon szervezi meg.
Különös méltánylásnak tekintjük a szlovák kormánynak a döntését, hogy posztumusz egy magas kitüntetést is átad ezen az évfordulón. Ez fontos jelzés minden történelemhamisítási próbálkozás ellen: nem az antifasiszta ellenállás volt felelős e tömegmészárlásért, hanem a fasiszta megszálló politika. Nem engedhető meg a fasiszta bűncselekmények semmilyen fajta relatívvá tétele és a fasiszta kollaboránsok rehabilitálása!

 

2017. június 8.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR





emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. február 24