Megnyílt a MEASZ országos elnökének, Hanti Vilmosnak a fotókiállítása Kubáról

nyomtatás

„Pillanatok Castro Kubájából 2007” címmel rendezett Hanti Vilmos fotókiállítást, melyet március 2-án nyitottak meg a budapesti Aranytíz Kultúrházban. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ), valamint az Ellenállók Nemzetközi Szövetségének (FIR) elnöke tíz évvel ezelőtt járt Kubában, és akkor készítette képeit. Alkotásairól a kiállítást megnyitó Keleti Éva fotóművész, a magyar fotográfia nagyasszonya, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) tiszteletbeli elnöke elmondta:


Hanti (aki a MÚOSZ kül- és biztonságpolitikai szakosztályának aktív tagja) a kubai embereket, az ő hétköznapjaikat láttatta és hozta közel olyan érzékenységgel és tudatossággal, ami az igazi fotósok sorába emeli.

Julio César Cancio Ferrer, Kuba magyarországi nagykövete köszöntőjében üdvözölte Kuba jelen lévő barátait, a szigetországgal szolidaritást vállalókat. Az alkalmat megragadva Fidel Castro emlékének is adózott, és hangsúlyozta a legendás vezér béke iránti elkötelezettségét.

A kiállítás képeit méltatva elmondta, hogy a Hanti Vilmos által fényképezett emberek, a kubai nép „győztesen került ki az európai szocializmus összeomlása és a Szovjetunió felbomlása után bekövetkezett nagyon kemény 15 évi küzdelemből”. Röviden vázolta az elmúlt öt év politikai, gazdasági és társadalmi „rendszerfrissítésének” céljait és eredményeit is.

Kubából nem lehet élmények nélkül távozni. Ezt Már Horvát János, hazánk egykori kubai nagykövete mondta, és hangsúlyozta, hogy ezeket az élményeket a kubai emberekkel való találkozások adják, melyekből nem csak az derül ki, hogy ez a világ mennyire színes és érdekes, hanem az is, hogy mennyire nehéz egy elítélő vagy éppen túldicsérő mondatban meghatározni mindazt, ami a karibi országban az elmúlt 60 évben történt vagy éppen történik.

Az oldott légkörű rendezvényen – melynek hangulatához Békés Attila újságíró, mandolinművész játéka is hozzájárult – Hanti Vilmos beavatta a jelen lévőket: a kiállítás megrendezésében tulajdonképpen a düh motiválta. Fidel Castro halálakor az egész világ megemlékezett róla, Ferenc pápa imáiba foglalta, csupán két országban nyilatkoztak róla kegyeletsértően: az USA új elnöke és a magyar miniszterelnök nevében megszólaló államtitkár. Hanti ez utóbbi elleni tiltakozásnak szánja a kiállítást azokról a kubai emberekről, akik (mint fogalmazott) ugyan mérhetetlen szegénységben éltek – leginkább az USA politikai indíttatású gazdasági embargója miatt –, de szinte mindenki kiegyensúlyozottnak, boldognak látszik. 

A kiállítás március 12-ig tekinthető meg.
-t-2017. március 4.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR

emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. február 24