Búcsú Bernáth Lászlótól, a MEASZ munkatársától

nyomtatás

Gyászol a MEASZ, az antifasiszta.hu és a Népszava.
Bernáth László a MEASZ aktív munkása volt, tanácsaival, szervezőmunkájával, s éveken át a MEASZ Évkönyveinek főszerkesztőjeként emblematikus alakja volt szövetségünknek.
A magyar újságírás doyenje 86 éves korában hunyt el.


Bernáth László újságíró, filmkritikus Budapesten született 1930-ban. Túlélte az auschwitzi haláltábort. 1954–1959 között az ELTE BTK-n újságírást tanult. 1957-től az Esti Hírlap gyakornoka, később munkatársa és rovatvezető-helyettese, 1976–1989 között a kulturális rovat vezetője volt, majd a lap főszerkesztő-helyettese, illetve főszerkesztője volt. 

Számos rádió- és tévéműsor közreműködője, hangjáték szerzője, több könyv társszerzője volt. Önálló kötetei közül a legfontosabbak: Időmozaik, Volt egyszer egy Esti Hírlap, Beszélgetések halott apámmal. 

1957-től tagja volt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ), 26 évig volt az elnökség tagja, több szakosztályt vezetett, valamint évtizedekig tanított a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémiáján. 14 évesen családjával Auschwitzba hurcolták, de túlélte, és eldöntötte, hogy mindent megtesz majd azért, hogy soha többé ne történhessen hasonló tragédia.

A Népszava olvasói is számos kiváló írás-élményt köszönhetnek Bernáth Lászlónak.

Tavaly márciusban olvastuk a Népszavában:

Az 1848. március 15-i forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Sajtószakszervezet. Az ünnepségen más szakmai elismerések mellett átadták az életműdíjnak számító Aranytollakat; a többi között a Népszava két munkatársának, Bernáth Lászlónak, Somfai Péternek, de a díjazottak között van Horváth István nyugalmazott főszerkesztő is.

Egyéb díjai:

Rózsa Ferenc-díj (1983)
a Szabad Sajtó Alapítvány díja (1997)
MEASZ - Radnóti Miklós antirasszista díj (2001)

2016. november 25.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR

emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. február 24