Szolidaritás a törökországi demokratikus erőkkel!

nyomtatás

Hónapok óta a FIR (Ellenállók Nemzetközi Szövetsége) nagy aggodalommal követi a Törökországban zajló politikai fejleményeket. Nyilvánvaló volt már, hogy az Erdogan elnök alatti kormány elkezdett egyfelől egy egyre fokozódó expanziós politikát folytatni a Szíriában lévő Iszlám Állam egységeinek támogatásával, másfelől pedig odahaza a demokratikus szabadságjogok megnyirbálásába fogott, különösen a sajtó szabadsága ellen lépett fel.


Ugyanakkor az EU adminisztráció 2016 áprilisában Erdogánt választotta mint segítőt a menekült kérdésben, 3 milliárd euróval díjazva őt, hogy megoldja a migránsok Európába való özönlésének problémáját.
A 2016 július közepén történt katonai puccsal ez a fejlemény nem ált le, hanem tovább erősödött. Az elvetélt puccs természetesen nem hozott volna fejlődést a demokráciában, azt Erdogan arra használta, hogy megerősítse hatalmát antidemokratikus eszközökkel hatályon kívül helyezve az alapvető szabadságjogokat. A tanárok, bírók, egyetemi oktatók ezreit bocsátották el, sok katonát vetettek börtönbe. A megtorlások folytatódnak és most különösen az újságírókat sújtják. Az Európai Emberjogi Egyezmény közelmúltbeli hatályon kívül helyezésének kritikája, hogy az elmúlt hónapokban a polgári és emberi jogok súlyosan sérültek Törökországban.
Naponta látjuk a demokratikus szabadságjogok elleni újabb korlátozásokat. Akadályozzák a tudósok szabad mozgását, útleveleket vonnak be, és több mint 50 ezer közalkalmazott vesztette el állását. Közel 50 újság és más média vesztette el engedélyét, így a közvéleményt a kormány média ellenőrzi. Ezen túlmenően a kurd nép rendőri és katonai elnyomása töretlenül folytatódik Törökország dél-keleti részén.
Ezen okok miatt a törökországi demokratikus erőkkel, a szakszervezetekkel, az üldözött politikai pártokkal, a demokratikus médiával és a civil társadalmi szervezetekkel való politikai szolidaritásra hívunk fel. Helyre kell állítani szabadságukat.
Szolidárisak vagyunk Törökország népével, akik szembe szállnak Erdogan elnök autoriter iszlám államával.
Felszólítjuk az Európai Uniót, hogy követelje meg a török kormánytól az európai értékek betartását: demokrácia, jogállamiság, sajtószabadság és a szabad gyülekezés joga, szabad véleménynyilvánítás, vallásgyakorlás. A csatlakozási tárgyalásokat függővé kell tenni attól, hogy újra bevezetik-e a halálbüntetést.
Azt várjuk az Európai Uniótól, hogy az Erdogan alatt álló török kormánytól követelje meg a demokratikus szabadságjogok helyreállítását Törökországban a menekültek kárára történő alku helyett.

(FIR)

2016. augusztus 2.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR

emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. február 24