Az ellenállók hősiességére emlékeztek

nyomtatás

A Komárom-Esztergom megyei MEASZ kis küldöttsége, kiegészítve Rajnai Gábor Oroszlány város alpolgármesterével, május 6-án részt vett és koszorúzott Szlovákiában, a párkányi, majd a kb. 15 km-re, a határ előtt található kéméndi második világháborús emlékműnél tartott Győzelem Napi megemlékezéseken.

Itthon, ugyancsak a Győzelem Napja alkalmából, a tatabányai Béke park emlékművénél is fejet hajtottak a measzosok. A II. világháború végén életüket vesztett ellenállókra Skrinyár Mihályné, a MEASZ helyi vezetője, valamint Turainé John Katalin alpolgármester emlékeztetett. Megemlékező beszédük mellett a helyi történelmi visszatekintőt Macher Péter, a tatabányai levéltár munkatársa mondta el a jelenlévőknek.
1944. nyarán a bányamunkások szervezkedésbe kezdtek, de a Gestapo emberei novemberre végleg felszámolták a csoportjaikat. Kriegler György, tatabányai esperes plébános tüntetett a zsidó-üldözések ellen, Ullrich Viktor ezredes, hadüzemi parancsnok pedig védelmet nyújtott az üldözötteknek. Sokat tettek azok a bányamunkások is, akik csekély élelmükből adtak valamennyit zsidó embertársaiknak, vagy azok a munkások, tisztségviselők, akik megtagadták a németek utasításait. Az ellenállók több ipari üzem leszerelését meg tudták akadályozni, ezzel pedig hozzásegítették a tatabányaiakat ahhoz, hogy 1945. tavaszán az új kezdet időszakában gyorsabban meg tudják szervezni a termelést.

-t-

2016. június 27.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR

emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. február 24