Főhajtás a Margit körúti fogház egykori helyén

nyomtatás

2016. május 9-én hétfőn, a hírhedt Margit körúti fogház helyén álló emlékműnél több demokratikus szervezet (DK, MSZP, Párbeszéd Magyarországért, Európai Föderalisták Uniója) közös, tiszteletre méltó antifasiszta emlékezése zajlott. Beszédet dr. Vitányi Iván egykori rab, a MEASZ Nemzeti Tanácsa elnöke mondott.

A Margit körúti katonai fogház a XX. századi magyar történelem egyik legfontosabb helyszíne – a terror és megfélemlítés, a kegyetlenség jelképe.

1979 óta áll Kiss Nagy András szobrászművész alkotása az egykori fogház helyén.

A legkülönbözőbb önkényuralmi rendszerek tartották, kínozták és végezték ki itt egykor foglyaikat. A fogházat a Horthy-rendszer egyenes örököse, a nyilas-náci rezsim is használta 1944-ben, és így a kommunisták, szociáldemokraták, zsidók és egyebek mellett valódi úriembereket, grófokat tábornokokat és országgyűlési képviselőket is kínoztak itt, ha szembeszegültek a hitlerájjal. Két volt miniszterelnök – gróf Esterházy Móric és Kállay Miklós is megjárta a Margit körutat. Itt végezték ki Szenes Hannát, aki brit katonaként az akkori Palesztinából tért vissza szülőföldjére. Sőt voltak olyanok, akik 1944-ben és 1950-ben is bekerültek a fogházba. Másodjára már a sztálinista rendszer áldozataként.

Fotók forrása: facebook, Gallay János


2016. május 11.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR

emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. február 24