Bajcsy-Zsilinszky Endrére emlékeztek Tarpán

nyomtatás

Csonka Bereg hős mártírjára, Bajcsy-Zsilinszky Endrére (Szarvas, 1886. június 6. – Sopronkőhida, 1944. december 24.), a térség országgyűlési képviselőjére, a kivégzett nemzeti ellenállóra emlékeztek Tarpán, 2015. november 28-án.

A rendezvény – amelyet a MEASZ Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottsága, a „Kelet Népe” Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottsága és Tarpa Község Önkormányzata szervezett – fővédnöke az a dr. Vitányi Iván volt, akit együtt hurcoltak Sopronkőhidára a magyar csendőrök Bajcsy-Zsilinszky Endrével.

Pál Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság elnökének megnyitóját követően Vitányi Iván saját élménye, tapasztalása alapján idézte fel a Sopronkőhidára való szállításukat, a lehetőséget a Budai hegyekben egy légitámadás okozta zűrzavarban, hogy a fogoly Bajcsy-Zsilinszky Endre elszökhessen egy tarpai csendőr segítségével, azt, hogy ezt a lehetőséget lelkiismerete okán hogyan utasította vissza, a börtönfalon keresztüli beszélgetéseiket, az utolsó, és az utolsó utáni pillanatokat….

HIRDETÉS

Ezt követően Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője, majd a megyei Emlékbizottság részéről dr. Bene János történész, a Jósa András Múzeum igazgatója, illetve Tarpa lakossága és önkormányzata nevében Szécsi Szabolcs polgármester emlékező szavait hallgatták meg az emlékező jelenlévők.

Hivatalosan is bejelentésre került, hogy Bajcsy-Zsilinszky Endre születésének 130. évfordulója alkalmából 2016 júniusában Tarpa ad otthont a központi ünnepségnek. Megrendezésének előkészítésére Bizottság alakult, melynek tagjai részére Megbízólevél került átadásra.

A megemlékezés és tisztelet koszorúit a résztvevők és a meghívott vendégek Tarpa Művelődési Ház kertjében lévő Bajcsy-Zsilinszky Endre szobornál és a mártírhalált halt hős tarpai református temetőben lévő sírjánál helyezték el.

Tanyik József / szon.hu2015. november 28.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR

emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. február 19