Menekültek, Európa, iszlám

nyomtatás

Ez a menyasszonytánc az 1938-as Münchenre emlékeztet.

Ma, 2015 szeptemberében, a helyzet legnagyobb veszélye az, hogy megszűnünk különböző dolgok között különbséget tenni. A kormánypropaganda elítélése nem járhat együtt a menekültkérdés bagatellizálásával, ahogy az európai határozatlanság kritikája a bevándorlás elkerülhetőségének hamis illúziójával sem. A terrorizmus elleni fellépést sem lehet helyettesíteni az Iszlám Államra való összpontosítással. "Európa,vigyázz!" - mondta annak idején Thomas Mann. A helyzet nem azonos, de a felszólítás azért ma is helyénvaló.

A kormánypropaganda, röviden, folyamatosan bűnt követ el.

A Biblia előírja, hogy idegent ne zaklass, hagyd meg meződnek szélét, hogy az idegennek is legyen mit ennie, azaz együttérzésre, segítségre biztat, akár saját kárunk vállalásával is, hiszen mi is letarolhatnánk mezőnk szélét. Ebben a szellemben biztat együttérzésre, segítségre manapság Ferenc pápa . Nem így a magát keresztények nevező kormánypártunk. Lehet mosolyogni Gyurcsány Ferenc teátrális gesztusán, de ez a színpadi gesztus a jóra mutatott példát. Bárcsak többen tennék!

Egyetlen nép sem szereti az idegent, minden nép gyanúval közeledik hozzá, sokszor ellenszenvvel is. De egy becsületes, felelősségteljes kormány nem az ember rosszra hajló ösztönét, hanem jóra való hajlamát erősíti. A mi kormányunk azonban ennek az ellenkezőjét cselekedte. Gyűlölet kampányba kezdett a menekültek ellen, élősködőknek, haszonlesőknek nevezte őket, akik csak az európaiak vagyonára éhesek. Eleszik gyerekeink elől a kenyeret, elveszik fiainktól az állásukat, terroristáknak, járványt terjesztőknek, lázadóknak mondta. A legújabb nóta az, hogy a határaink védelmét az ellenzék akadályozta meg. (Lelki szemeimmel már látom Kunhalmi Ágnest és Széll Bernadettet, ahogy csadorban osztogatják a röplapokat egy törökországi menekülttáborban, arra biztatva szírt és afgánt - méghozzá arabul -,hogy sétáljanak keresztül Magyarországon). Egy nép legrosszabb ösztöneire - irigységre, gyűlöletre, agresszióra építeni, azokat a propagandának megfelelően mozgósítani - igen veszélyes játék. Megrontja ugyanis a nép lelkét.

Kormányunk a bűnt nem a menekültek ellen követte el, hiszen azok továbbhaladnak, s hamar el fogják felejteni a földön, hidegben és esőben eltöltött éjszakákat, s azt, hogy az élelmet úgy dobáltak közéjük, mint gyerekeik szokták az állatkertben a majmoknak vagy medvéknek. De a magyar nép itt marad, az ő lelke lett megfertőzve, s hogy ebből semmi jó nem sülhet ki, azt már mindannyian, a huszadik században megtapasztaltuk.

Meg kell azonban jegyeznem, hogy számos külföldi sajtótermék valóban egyoldalú, minthogy csak ezt mutatja, s nem azt a sok és önzetlen segítséget, amit a rendes emberek kéretlenül a menekülteknek adtak, annak ellenére, hogy ezért „migráns-barátsággal”,”magyarellenességgel” vádolhatják őket. Képekkel is lehet hazudni.

Nem szabad azonban a menekülőkkel való sanyarú elbánás kérdését összekeverni a határok biztonságának kérdésével. A kormánynak ugyanis igaza van abban, hogy regisztrálni kell az érkezőket. (Sajnos azt a rémhírt is terjesztik, hogy aki itt regisztráltatja magát, annak Magyarországon kell élnie. Azért törnek ki a migránsok a regisztráló pontokról, mert Magyarországon nem akarnak élni.). Nem jöhet be az Európai Unióba senki, akiről nem tudjuk, kicsoda. Minden belépőről ujjlenyomatot kell venni, hogy azt össze lehessen hasonlítani az Interpolnál tárolt ujjlenyomatokkal. Annál is inkább mert sok menekültnek nincsenek papírjai és számos hamisított szír útlevél is forgalomban van. Bár hazug az állítás, hogy a bevándorlók között úgy általában terroristák rejtőznek (a terroristák többnyire uniós útlevéllel (igazival vagy hamisítottal) rendelkeznek, de semmi ki nem zárható, s a biztonsági előírások igenis kívánatosak.

Európának szüksége van munkaerőre, főként tanult munkaerőre. Nekünk is kellenének informatikusok, mérnökök, orvosok, ápolónők, szakácsok, vízvezeték szerelők, azaz jó adófizetők, s főként a jövő adófizetői, a gyerekek. A migránsok ezt a hiányt be is tudnák tölteni, pillanatnyilag alig vannak a menekültek között idős és beteg emberek, senki sem szorulna segélyre.

De Európa nincs abban a helyzetben, hogy megszabja, hányan jöjjenek és milyen szakmákban. Azaz megszabhatja, de ez semmit sem ér. A migránsok áradata feltartóztathatatlan. Ázsiában, Afrikában háború, többnyire vallás- vagy polgárháború dúl. Az „arab tavasz” katasztrófának bizonyult, néhányan ezt előre láttuk. A háborús országok szomszédságában lévő, többmilliós menekülttáborokban élők közül a fiatal, az erős, a szakmával bíró, a vállalkozó kedvű, vagy éppen a kalandor elindul, és továbbra is el fog indulni „szerencsét próbálni”. S mivel manapság létezik a világháló és a televízió, mindenről informáltak, tudják milyen az élet Európában, milyenek a jövedelmek, az iskolák, a lehetőségek. Európa, mint ezt nekem egy afgán menekült fiú már két évvel ezelőtt elmondta, nekik a tejjel és mézzel folyó kontinens. Bármit fog Európa, s ezen belül Magyarország, tenni, ők jönnek. Ezt csak vérfürdővel lehetne megelőzni.

Persze, mondhatnánk, felszámoljuk majd az embercsempészetet. Mindannyian tudjuk azonban, hogy hány évtizede döntötték el, hogy most már végleg „végeznek” a kábítószercsempészekkel, és látjuk, nincs eredménye. A nagy vagyonokat hozó illegális kereskedelmet sajnos nem lehet megszüntetni, csak akkor, ha megszűnik iránta a kereslet. S az embercsempészet iránti szükséglet a belátható jövőben éppen úgy nem fog kihalni, mint a kábítószer csempészeté sem.

Pillanatkép a röszkei rendőrségi gyűjtőponton FOTÓ: MTI/MOHAI BALÁZS

Pillanatkép a röszkei rendőrségi gyűjtőponton FOTÓ: MTI/MOHAI BALÁZS

Egyesek azt javasolják, hogy szárazföldi hadjáratot kell indítani az IS ellen, akkor majd helyreáll a rend és a migránsok hazamennek. Ime, egy másik illúzió. Azt is megtanulhattuk már végre, hogy azokon a területeken, ahonnan a menekülők származnak, az egyik diktatúra megdöntését jobb esetben egy másik diktatúra, rosszabb esetben az erőszak és a káosz fogja követni.

Különben, ha Európa azzal áltatja magát, hogy az IS elleni harc az iszlámizmus, mint totalitárius ideológia elleni harc, nemcsak téved, hanem ráadásul képmutató is. Európai hatalmak manapság menyasszonytáncot lejtenek (Amerikával együtt) az egyetlen olyan totalitárius hatalom előtt, mely iszlámista ideológián alapul, amely nyíltan fenyegetődzik más államok (elsősorban Izrael) elpusztításával, szintúgy nyíltan támogat számos terrorista csoportot, s háborúval fenyeget olyan régiókat is, ahol még béke van. Ez a menyasszonytánc az 1938-as Münchenre emlékeztet, mikor szintén a „ világbékét” mentették meg a Hitlernek behódoló, legjobb esetben naiv európai vezetők. Az iszlám egy vallás, méghozzá egy a monoteista vallások közül, nem attól kell tartani. Az iszlámizmus az igazán veszélyes, amely egy totalitárius ideológia, olyan mint a nácizmus vagy a bolsevizmus volt. Nem szabad vele táncba menni!

Jönnek tehát a menekültek Európába, s Európának azt a kérdést kell feltennie: hosszú távon mit fog ezzel a helyzettel kezdeni? Lehet persze úgy dönteni, hogy fenntartunk hosszú távon menekülttáborokat, s az itt ellátottakat különválasztjuk azoktól, akik állandó letelepedési engedélyt, esetleg állampolgárságot kapnak. S akkor mi történik?

Európa a nemzetállamok Európája, nem a népeké. A nemzetállamok pedig igen rosszul integrálják a más kultúrákhoz tartozókat. Mivel Amerika nem nemzetállam, ezért könnyen integrál. Körülbelül így szólítja meg azt, aki az USÁ-ba települ: ”Élj, ahogy akarsz, csak mások szabadságát nem korlátozhatod, saját családtagjaid szabadságát is beleértve. Tartsd be a törvényeket, légy hű az alkotmányhoz. A többi a te dolgod.” Az európai nemzetállamokban ez sosem volt elég. Itt asszimilálódni kell. Ha nem asszimilálódsz csendben, de határozottan, kirekesztenek a társadalomból. S ha kirekesztenek a társadalomból, megvan a valószínűsége annak, hogy gyermekeid a befogadó ország ellenségévé válnak.

Hasonlítsuk csak össze Amerikát Franciaországgal! Nemrég három millió illegális bevándorló kapott legális státuszt az Egyesült Államokban. Mikor ezt bemondta a televízió, tömegesen rohantak ki az utcára a „legalizáltak” amerikai zászlót lobogtatva. Ők lesznek a leglelkesebb amerikai patrióták. S nézzünk Franciaországra: az arab/muszlim bevándorlóknak a társadalom által be nem fogadott, kirekesztett, gyerekei gyűlölik. De mivel választók, méghozzá nagy számban, a francia állam és kormányok egyre több engedményt tesznek nekik. Behódolnak.

Lehet választani: integráció vagy behódolás. Választhatunk két, egyaránt európai hagyomány között. Az egyik a felvilágosodás hagyománya, kimondja, hogy minden ember egyaránt szabadnak született s egyaránt van ésszel és lelkiismerettel felruházva, s egyaránt van joga élethez, szabadsághoz s ahhoz, hogy saját módján keresse a boldogságát. A másik a felvilágosodás visszavonásának hagyománya: a totalitarizmus . Európa találta ki a fasizmust, a nácizmust,a bolsevizmust. A totális ideológiák és rendszerek közül egyedül az iszlámizmus született Európán kívül. Ettől óvjuk meg legalább kultúránkat, de nem úgy, hogy visszahozzuk az Európa szülte másik három egyikét!

Persze nem vagyok jós. Egyikünk sem az. A történelem szellemélt úgy hívják: véletlen. Esetleg lehet benne bízni. Mégis legjobb, ha azon gondolkozunk, hogy előre láthatóan mi között van választásunk. Ne délibábokat kergessünk, ne szólamokat hangoztassunk, s főleg ne gyűlölködjünk. A gyűlölet nemcsak a lelket fertőzi meg, hanem ellehetetleníti a tisztánlátást, a józan gondolkozást is. A gyűlölködő előbb-utóbb a vesztébe rohan. Nyissunk tehát meg egy értelmes vitát Európa és Magyarország reális választási lehetőségeiről.

Amennyire lehetséges, harag és részrehajlás nélkül.

Heller Ágnes, filozófus / Népszava

2015. szeptember 20.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR

emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. február 24