Szeptember 1.

nyomtatás

2015. szeptember 1-jén emlékeztünk a II. világháború kitörésének 76. évfordulójára. Ebből az alkalomból jelent meg Hanti Vilmosnak, a MEASZ elnökének "A gyász és az öröm ünnepén" címmel írása a Népszavában /Szép Szó, 2015. augusztus 29./. A cikk elsősorban a 76 évvel ezelőtti eseményekkel foglalkozik és messzemenően egyet lehet érteni azzal a megállapításával is, hogy az embereket mindössze egy, de annál fontosabb dolognak kell összekapcsolnia: a tisztességnek, az egymás iránti toleranciának.

Ha ez megvan, akkor minden nehézséget, gonoszságot le lehet győzni. Az eltérő világnézetű emberek is össze tudnak fogni, ha megbecsülik egymást és tisztességes célért fognak össze. Erre szolgált jeles példaként a 76 évvel ezelőtt létrejött széleskörű nemzetközi Hitler-ellenes koalíció.

Hanti úr ugyanakkor csak célzott a ma is fenyegető démonokra. Vagyis nem mondta ki egyenesen, hogy a harctereken le tudták ugyan győzni a nácizmust, a mindennapi életben viszont nem. Azok a fasiszta államok, melyek nem vettek részt a második világégés csatáiban - Portugália, Spanyolország -, még évtizedeken keresztül fennmaradt a fasiszta diktatúra. Végkövetkeztetésként megállapíthatjuk, egy háborút könnyebb megnyerni, mint a hétköznapok apró konfliktusait. A felszín alatt még ott lappang a méreggel átitatott kotyvalék és csak az alkalomra vár, hogy kitörjön. Hányszor de hányszor harsogták megveszekedett huligánok, hogy "Indul a vonat, Auschwitzba indul a vonat" meg más, ugyanolyan elvetemült rigmusokat. Az antiszemita, rasszista eszmék jelenleg is élnek s virulnak. Mindent meg kell tennünk, hogy ezek az ordas eszmék végleg eltűnjenek az emberek elméjéből. És sosem lehet végleg abbahagyni, mert az emberek nagyon hajlamosak a populizmusra, a mások elleni rasszista támadásokra, a másság iránti intoleranciára.

Szász Tibor / NÉPSZAVA

2015. szeptember 9.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR

emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. február 24