Legyünk társak az együttgondolkodásban!

nyomtatás

A MEASZ baráti találkozója Bernecebarátiban


Kedves Barátunk!

A MEASZ elnöksége 2015. szeptember 22. és 24-e között baráti találkozót szervez a MEASZ tagjai és szimpatizánsai számára.

Séták, kirándulások, előadások, beszélgetések lesznek, jó hangulatban. Szállás a XV. kerületi Önkormányzat üdülőjében, faházakban, napi háromszori étkezéssel.
Budapestről külön autóbusszal megyünk.
Költségek: a MEASZ tagjai számára 4500 Ft (2 éj szállás, 7 étkezés),
másoknak 7000 Ft.

Az érdeklődők jelentkezését szeptember 7-ig várjuk a vilmos@hanti.hu email címen vagy a MEASZ titkársága telefonszámán: 06 20 597 1640.

---------------------------------

Bernecebarátiról

Az egykori Hont vármegyében közel a felvidéki határhoz, de még Pest megyében található. Képzeld el, hogy a zöld minden árnyalatát bemutató erdők, melyek híven követik a lankás, dombos vonulatokat. Ez a helység is két falucskából tevődött össze, nevezetesen Bernecéből és Barátiból. Büszkék a község lakói, hogy a Bernecéről már az Árpád kor idejéről, azaz a XIII. századból vannak írásos emlékek. Barátiról dokumentumok lelhetők fel arra vonatkozóan, hogy a XV. században az esztergomi káptalan birtokolta és élvezte az egyházi adók nyújtotta jólétet. A bernecei katolikus templom körül korabeli körfal maradványait találhatjuk meg. Néhány neves hírnevű egyén is öregbítette e hely hírnevét. Szokolyi Alajos földbirtokos létére neves sportember volt a maga korában, hiszen az atlétika szinte minden ágát művelte oly sikerrel, hogy 13 országos rekordot is magáénak tudhatott. Az első modern olimpián teljesítménye azonban eltörpült Hajós Alfréd mellett, de így is 100 méteres síkfutásban bronzérmes lett. Nevéhez fűződik a Magyar Atlétikai Szövetség megalakítása 118 évvel ezelőtt, vagyis az első modern olimpia után egy évvel (1897-ben). A magyar atlétika sikere ettől kezdve indult útjára. Róla még csak annyit, hogy ő hirdette meg az " Ép testben ép lélek " mozgalmat, amit maga is művelt. A másik híres helyi lakos a betyár Sisa Pista azaz Benkó István volt. Cselekedeteiről a "legbeszédesebben" a Magyar Ponyva Pitavalban tudhatunk meg érdekességeket, nevezetesen, hogy vadőr volt, aki a völgy barlangjaiban húzta meg magát és a helyiek azt a rúzsasándoros dicsfényt festették rá, hogy a gazdagokat kifosztotta, a szegényeket pártolta (fordítva ugyan hogyan is tehette volna?)

Erre a vadregényes tájra hívunk el egy jó kis eszmecserére


2015. augusztus 19.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR

emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. február 19