Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) - felhívás

nyomtatás

Szolidaritás a menekültekkel:
Szüntessék meg a menekülés okait, védjék meg az embereket!


A különböző európai országokban a menekültek ügyének kezelésében tapasztalt botrányos esetek fényében az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) mélységes aggodalmát fejezi ki.
Emlékeztetünk arra, hogy senki sem önként hagyja el hazáját. A különösen Észak-Afrikában és a Közel-Keleten – az Európai Unió politikája által is eszkalált – konfliktusok egyre több embert késztetnek ezen országokból arra, hogy elhagyja otthonát és a világ más részén keressen védelmet.
Ennek alapján semmiképpen nem tudjuk elfogadni, hogy az Európai Unió – az ellentétes nyilatkozatok ellenére – a valóságban minden eszközzel megpróbálja megállítani Európa külső határainál a hazájukból a nagy nyomorúság vagy a háború és a szenvedés fenyegetése elől menekülő embereket. Eközben elfogadhatóvá vált több ezer menekültnek a Földközi-tengerbe fulladása. Ahelyett, hogy figyelembe vennék a menekültek szenvedését, a kormányok csupán arról tanácskoznak, hogy miként lehetne megállítani a további menekülthullámot és a „szervezett embercsempészeket”.
A másik botrány a menekülteknek juttatott egyenlőtlen támogatás az Európai Unióban. Kritizáljuk a menekültek embertelen elhelyezését az egyes államok között, ahol a gazdaságilag gyengébb országok, Görögország, Olaszország és Spanyolország aránytalanul jobban sújtottak, miközben más államok, mint Lengyelország vagy a balti államok elutasítják, hogy támogatást nyújtsanak. A falak és határkerítések felállítása, miként azt az Orbán-kormány tervezi Szerbiával szemben, vagy az Euró-alagúton történő áthaladás szigorítása, nem a probléma megoldása.
A harmadik botrány az egyre növekvő korlátozó magatartást tanúsító különböző politikusok és kormányok – amelyek a „csónak megtelt” jobboldali populista jelszavának örve alatt – az egyes országokban megvalósítják, illetve követelik a menekülteknek juttatandó szociális támogatások lefaragását.
A hivatalos politika ezen embertelen magatartásához kapcsolódóan Európa különböző országaiban azt tapasztaljuk, de különösen Németországban, hogy riasztó mértékben nő a rasszista és idegengyűlölő erőszak, amely már nem csupán jelszavakban és a gyűléseken jelenik meg, hanem már fenyegetést jelent a más országokból jött emberek számára is. Említést kell tennünk a menekültek szálláshelyeként szolgáló házak elleni gyújtogatásokról, valamint a menekülteket és más migránsokat ért erőszakos támadásokról.
Mi, az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége tagszervezetei nem fogadjuk el az ilyen rasszista és idegengyűlölő tendenciákat. Emlékeztetünk arra, hogy a fasiszta fenyegetés idején az üldözöttek ezrei csak azért lettek túlélők, mert befogadták őket és menedéket kaptak más országokban. A nemzetközi közösség a mai napig kritizálja azokat az államokat, mint például az akkor semleges Svájcot, amelyek – a fenyegetés ismeretében – nem engedték meg az üldözötteknek az országba történő beutazást. Az ilyen kritika ugyanakkor álszent, ha ugyanazok az országok és intézmények ma maguk is a menekültekkel szemben hasonló módon járnak el, és elzárkóznak.

Felszólítjuk az Európai Uniót, hogy
1. folytasson olyan külpolitikát, amely nem járul hozzá ahhoz, hogy az észak-afrikai országokban vagy a Közel-Keleten növekedjenek a háború, a szenvedés és a menekülést kiváltó okok.
2. korlátozások nélkül fogadják be azokat az embereket, akik ezen okokból menekülnek Európába.
3. az Európai Unió minden állama egyenlő mértékben vegyen részt a menekültek elszállásolásában és szociális ellátásában.
4. a jobboldali populizmus táplálása helyett aktív politikát folytasson a növekvő rasszizmus és idegengyűlölet ellen. Európa nem épülhet az elzárkózásra, hanem a nyitottság és a tolerancia kell, hogy jellemezze.

2015. augusztus 6.

Letölthető dokumentumok:Nincs letölthető dokumentum


Évkönyv

Alapszabály

Beszámoló- közhasznúsági melléklettel,
elfogadta a MEASZ közgyűlése 2014 május 27-én


Az antifasizmus nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése
Demokrata.info
Demokrata.info
FIR hírlevelek

Tüntetés az Új Színházért (videó)

Demokrácia Akadémia
FIR

emasa

Kurucwanted

BPI

Mix Online

FacebookÖsszefogás a demokráciáért

FacebookAntifasiszta.hu a Facebookon

Twitter
Összefogás a Demokráciáért a Twitteren
Demcall @OFDMEASZ


2018. február 24